سامانه مودیان سامانهای است که توسط اداره مالیات طراحی شده و در اختیار فعالان اقتصادی قرار گرفته است. با کمک این سامانه می توان بر تمام فعالیت های اقتصادی نظارت داشت و میزان مالیات را تعیین کرد. در این سامانه برای تمامی کاربران یک پنل اختصاصی در نظر گرفته می شود تا صورت حساب های مالیاتی خود را در آن ثبت کنند. در این بین شرکت های معتمد مالیاتی سامانه مودیان وظیفه دارند به مودیان در زمینه ارسال صورت حساب های الکترونیک و تدوین اظهارنامه مالیاتی کمک کنند.
در این نوشتار خواهید خواند:
فواید استفاده از سامانه مویان و پایانه های فروشگاهی
ثبت اطلاعات مالی در سامانه مودیان مالیاتی تنها به دولت برای کنترل امور مالیاتی کمک نمی کند. وجود این سامانه برای افراد مشمول استفاده از آن نیز مفید است. در ادامه به برخی از فواید استفاده از این سامانه اشاره می شود.
1-مطابق با ماده 4 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، تمامی اطلاعات درج شده در سامانه درست و قابل اعتماد هستند. از این رو میزان مالیات تعیین شده کاملا منصفانه و مطابق با شرایط مالی کاربر است. اما عدم ثبت نام در این سامانه موجب می شود که مقدار مالیات بر اساس اسناد موجود تعیین شود که در بسیاری از مواقع بیش از مقدار واقعی است.
2- با ثبت اطلاعات مالی در سامانه مودیان دیگر نیازی به ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده نیست. علت این امر به ثبت و محاسبه تمامی اطلاعات مالی خریدار و فروشنده برمی گردد. این سامانه در طول فصل مالیات بر ارزش افزوده دریافتی و پرداختی خریداران و فروشندگان را محاسبه می کند.
3-افرادی که صورت حساب های الکترونیکی خود را به سامانه صادر کرده اند از ارائه گزارشات مالی فصلی معاف هستند.
4-کسانی که به فکر تمدید مجوز خود یا به دنبال مجوز اقتصادی جدید هستند باید بدانند که لازمه ی این کار ثبت نام در این سامانه است. در واقع بدون تاییدیه این سامانه آنها قادر به هیچ کاری نخواهند بود.
5-افرادی که در این سامانه ثبت نام کرده اند، به شرط رعایت تکالیف مندرج در قانون پایانه های فروشگاهی و استفاده از نرم افزارهای حسابداری مورد تایید، بی نیاز از ارائه دفاتر اسناد و مدارک حسابداری خود به اداره مالیات هستند.
6-فعالیت در سامانه مودیان کسب و کارها را بی نیاز از حضور فیزیکی در سازمان های مالیاتی می کند. آنها می توانند بدون محدودیت های زمانی و مکانی صورت حساب های الکترونیک خود را بارگذاری کنند.
7-در این سامانه امکان ترکیب اطلاعات مالی و غیر مالی وجود دارد. همچنین به صورت دقیق و در کمترین زمان می توان به اطلاعات در حال جمع آوری و پردازش دسترسی پیدا کرد.
بهره بردن از خدمات شرکت های معتمد مالیاتی سامانه مودیان
مطابق با قوانین سامانه مودیان مالیاتی، طیف وسیعی از مشاغل صنفی، غیر صنفی و افراد حقوقی موظفند در این سامانه حضور پیدا کنند. این مشاغل و افراد باید از نرم افزارهای حسابداری مورد تایید سامانه استفاده کنند. در این صورت آنها دیگر از ارائه اسناد حسابداری خود بی نیاز می شوند. فعالیت در این سامانه و استفاده از این قبیل نرم افزارها و سخت افزارها امری تخصصی است. همین امر موجب شکل گیری شرکت های معتمد مالیاتی شده است.
شرکت های معتمد مالیاتی، شرکت هایی هستند که به مودیان خود در انجام کارهای سخت افزاری و نرم افزاری کمک می کنند. از طرف دیگر آنها در حوزه امور مالیاتی متخصص هستند و در این زمینه به مودیان مشاوره می دهند. پایانه های فروشگاهی در تمامی اصناف کشور با کمک شرکت های معتمد سامانه مودیان، از یادگیری سخت افزارها و نرم افزارهای مختلف بی نیاز می شوند. از طرف دیگر در جهت ایجاد ضمانت اجرایی، فعالیت این شرکت ها مورد نظارت قرار دارد. به طوری که با کوچکترین قصور و کم کاری آنها، به شدت برخورد می شود.
شرکت های معتمد مالیاتی سامانه مودیان
اشخاص حقوقی دارای پروانه که در ارائه مشاوره و آموزش به مودیان دارای تخصص کافی هستند و توسط گروه کارگزاری انتخاب شده اند را افراد معتمد مالیاتی می نامند. سازمان مالیاتی در راستای آموزش، توانمند سازی و مشاوره به اشخاص مشمول به حضور در سامانه مودیان یک کارگروه تخصصی تشکیل داده است. نمایندگان سازمان مالیات، اتاق اصناف ایران و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از جمله اعضای ثابت این کارگروه هستند.
این کارگروه وظیفه دارد که درخواست مودیان مبنی بر عدم توانایی استفاده از پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان را بر اساس فاکتور های مختلف بررسی کنند. اگر نتایج این بررسی ها گویای این امر بود که مودی توانایی لازم برای استفاده از پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان را ندارد، شرکت های معتمد وظیفه پیدا خواهند کرد که به مودی در خصوص نصب و راه اندازی پایانه فروشگاهی و سامانه مودیان آموزش های لازم را ارائه دهند. در این صورت مسئولیت صدور صورت حساب های الکترونیک بر عهده این شرکت های معتمد خواهد بود. بهره بردن از خدمات این شرکت ها رایگان نیست و مودیان موظف به پرداخت هزینه هستند.
شیوه نظارت بر عملکرد شرکت های معتمد
عملکرد شرکت های معتمد سامانه مودیان باید بدون نقص انجام شود. در همین راستا مطابق با ماده 26 قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، سازمان می تواند بر عملکرد آنها نظارت داشته باشد. بدین منظور سازمان قادر است در خصوص موارد زیر از شرکت های معتمد استعلام بگیرد:
- صدور صورتحساب الکترونیکی
- ثبت دقیق معاملات
- نظارت بر انجام تکالیف قانونی توسط مودیان
- ارائه آموزش و مشاوره های فنی و غیر مالیاتی به مودیان
- پشتیبانی و استاندارد سازی تجهیزات مورد استفاده مودیان
کارگروه راهبری سامانه مودیان آیین نامه ای تعریف کرده است که مطابق با آن مقررات لازم برای شرکت های ایرانی معتمد مشخص می شود. این مقررات موارد زیر را شامل می شود:
- شرایط لازم برای شرکت های معتمد
- شیوه انتخاب شرکت های معتمد
- چگونگی ارتباط شرکت معتمد با سازمان و مودیان
- میزان تعرفه خدمات
- و ….
انواع مجوزهای شرکت های معتمد
سامانه مودیان به شرکت های مورد اعتماد خود 3 نوع مجوز مختلف ارائه می دهد. این مجوزها به شرح زیر هستند:
1-مجوز نوع اول: مطابق با این مجوز سامانه مودیان، شرکت معتمد موظف است که بر روند صدور، جمع آوری، نگهداری و ارسال صورت حساب های الکترونیک نظارت داشته باشد. این شرکت ها می توانند خدمات مذکور را نیز به خود ارائه دهند.
2-مجوز نوع دوم: مودیان لازم است به تمامی قوانین پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان آشنا باشند. همچنین آنها باید قوانین مالیاتی مربوط به مودی را بدانند. در همین راستا سازمان مالیات به شرکت های معتمد خود مجوز نوع دوم را ارائه می دهد. مطابق با این مجوز آنها باید آموزش های لازم را به مودیان بدهند تا به حقوق و تکالیف خود مسلط شوند.
3-مجوز نوع سوم: این نوع مجوز به شرکت های معتمدی که در خصوص خدمات مشاوره ای و حسابداری فعال هستند، ارائه می شود. مطابق با این مجوز آنها می توانند به مودیان مشاوره مالیاتی، غیر مالیاتی و فنی دهند. همچنین به آنها در تنظیم اظهارنامه های مالیاتی و تهیه و نگهداری دفاتر کمک کنند. به طور کلی این مجوز به شرکت های مورد اعتماد اجازه فعالیت در موارد غیر حاکمیتی و مورد تایید سازمان مالیاتی را می دهد.
آشنایی با خدمات شرکت معتمد سامانه مودیان
شرکت معتمد سامانه مودیان موظف به رعایت مصوبات کارگروه راهبری این سامانه و پیروی از مقررات آن هستند. مطابق با این قوانین این شرکت ها در زمینه های زیر می توانند به مودیان خدمات رسانی کنند.
1-شرکت های معتمد سامانه مودیان، به مودیان در زمینه نصب، راهاندازی، پیکربندی و تامین تجهیزات مورد نیاز برای صدور صورتحساب الکترونیکی خدمت رسانی می کنند. همچنین این شرکت ها خدمات پشتیبانی لازم را نیز در این زمینه ارائه می دهند.
2-از دیگر وظایف این شرکت ها صدور، نگهداری، جمع آوری و ارسال اطلاعات مربوط به صورت حساب های الکترونیکی است.
3-لازمه ی جمع آوری و ارسال اطلاعات صورت حساب های الکترونیک، وجود امنیت و زیر ساخت های مناسب است. امری که توسط این شرکت ها برای مودیان فراهم می شود.
4-شرکت های معتمد برای مودیان استعلام های لازم را فراهم می کنند.
5-مودیان برای مدیریت درست امور مالیاتی خود باید به قوانین موجود در این حوزه مسلط باشند. شرکت های مورد اعتماد این قوانین را آموزش می دهند.
6-مودیان گاهی به مشاوره های فنی و غیرمالیاتی نیاز دارند. شرکت های مورد اعتماد قادر به ارائه این نوع از خدمات مشاوره ای هستند. همچنین آنها بنا بر تشخیص سازمان می توانند در سایر امور غیر حاکمیتی نیز خدمت رسانی کنند.
معرفی شرکت های معتمد
1-شرکت معتمد داده کاوی اول سام: این شرکت دارای مجوز نوع اول است و در زمینه ی صدور و ارسال صورت حساب های الکترونیکی فعالیت می کند. همچنین این شرکت موظف به پشتیبانی از تجهیزات صورت حساب های الکترونیکی است.
2-شرکت داده پردازی کیسان: این شرکت نیز مانند شرکت قبل دارای مجوز نوع اول است و فعالیت های آن به صدور، ارسال و پشتیبانی از تجهیزات صورت حساب های الکترونیک محدود می شود.
3-شرکت دیان همراه فردا: به این شرکت مجوز نوع دوم و سوم اعطا شده است. مطابق با این مجوز آنها در زمینه ی آموزش مودیان مالیاتی و همچنین ارائه مشاوره مالیاتی، غیر مالیاتی و فنی می توانند فعالیت کنند.
چگونگی ارتباط شرکتهای معتمد با سازمان، مودیان و تامینکنندگان
ماده 26 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان به صورت جامع به شرایط لازم برای قرارگیری در لیست شرکت های معتمد مالیاتی پرداخته است. همچین قوانین لازم در خصوص چگونگی ارتباط شرکت معتمد با سازمان و مودیان ذکر شده است که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود.
- شرکت های معتمد باید در تمامی ایام سال و به صورت 24 ساعته در دسترس و مشغول به فعالیت باشند. در صورت قطعی، شرکت باید اقدامات ضروری در جهت تقلیل پیامدهای حاصل از این عدم دسترسی مودیان به خدمات را انجام دهد.
- شرکت معتمد موظف به تبعیت از دستورالعمل های ابلاغی است. این دستورالعمل ها سطح کیفی خدمات شرکت های معتمد را مشخص می کند.
- شرکت های معتمد باید تمامی مکاتبات و درخواست های خود را به صورت الکترونیکی انجام دهند. آنها بدین منظور می توانند به بخش سامانه مکاتبات الکترونیکی مراجعه کنند.
- تمامی اطلاعات مربوط به مودیان محرمانه است و شرکت موظف به حفظ آنها است. افشای هرگونه اطلاعاتی توسط این شرکت ها پیگرد قضایی دارد.
- شرکت های معتمد اگر بنا بر دلایل خارج از کنترل وظایف خود را انجام ندهند، خطاکار شناخته نمی شوند اما موظفند میزان تاثیر این واقعه را بر کسب و کار مودیان به حداقل ممکن برسانند.
- این شرکت ها نباید با مودیان یا تامین کنندگان رفتاری غیرمنصفانه داشته باشند. محروم یا محدود کردن خدمات و یا ایجاد تبعیض در تعرفه ها از جمله ی این رفتارهای غیرمنصفانه و ممنوع است.
- سازمان برای انعقاد قرار دارد یک الگوی ثابت تعریف کرده است که تغییر در مفاد آن توسط شرکت معتمد غیرقانونی است.
- شرکت معتمد باید بپذیر که فعالیت آن در هر زمان و مکانی مورد نظارت و بازرسی قرار می گیرد.
موارد ذکر شده تنها بخش محدودی از مواد و تبصره هایی است که شرکت های معتمد سامانه مودیان موظف به پیروی از آنها هستند. بخش اعظمی از این قوانین در راستای حفظ منافع مودیان نوشته شده است.
تمامی اشخاص حقیقی که دارای مشاغل صنفی و غیر صنفی هستند و همچنین شرکت های حقوقی تجاری و غیر تجاری موظفند در سامانه مالیاتی مودیان ثبت نام کنند. حضور در این سامانه به دولت کمک می کند که بر عملکرد اقتصادی کسب و کارها نظارت داشته باشند و از فرار مالیاتی جلوگیری به عمل آورند. با توجه به اینکه تمامی کسب و کارها نمی توانند به سخت افزارها و نرم افزارهای این سامانه مسلط باشند، سازمان مالیات از خدمات و کمک های شرکت های معتمد استفاده می کند.
کارگروه تخصصی بعد از بررسی شرایط مودیان مجوز استفاده آنها از خدمات شرکت های معتمد را صادر می کند. شرکت های معتمد نیز در ازای دریافت مبلغی مشخص در زمینه ی آموزش، توانمند سازی، نصب و راه اندازی پایانه به مودیان آموزش های لازم را ارائه می دهند. به این شرکت ها سه نوع مجوز مختلف اعطا می شود که مطابق با آن می تواند فعالیت های خود را تعریف و تعیین کنند. لازم به ذکر است بر تمامی فعالیت های شرکت های معتمد نظارت کافی وجود دارد و آنها نمی توانند از وظایف خود تخطی کنند.
مروری بر شرکت های معتمد مالیاتی
شرکتهای معتمد مالیاتی یا CTA ها، موسساتی هستند که دارای مجوزهای مورد نیاز برای ارائه خدمات مشاوره مالیاتی و ارزیابی مالیاتی می باشند. این شرکتها به منظور کمک به افراد و شرکتها برای مدیریت برقراری تماس با سازمانهای مالیاتی و همچنین ارائه خدمات مشاوره مالیاتی به صورت کامل هستند.
برخلاف حسابداران، CTA ها به طور خاص در زمینه مالیات فعالیت می کنند و برای بهبود مالیات و به حداکثر رساندن بازده سرمایهگذاری شرکتها، مشاوره ارائه می دهند. این شرکتها با داشتن دانش فنی و تجربه کافی، مشاورهای در زمینه مالیات، حسابداری و برنامهریزی مالی ارائه میدهند.
برخی از خدماتی که CTA ها ارائه می دهند، شامل تعیین تصمیمات مالیاتی، طراحی و توسعه سیستم های حسابداری، تهیه اظهارنامه مالیاتی، ارزیابی مالیاتی، مشاوره در زمینه مالیات بین المللی و مشاوره در زمینه مالیات و امور مالی شرکتها میشود.
استفاده از خدمات CTA ها برای شرکتها می تواند در بهبود کارایی مالیاتی و کاهش مخارج مربوط به مالیات بهبود بخشد. همچنین با بهرهگیری از خدمات CTA ها، شرکتها میتوانند با رعایت قوانین مالیاتی و به حداکثر رساندن بازده سرمایهگذاری، موفقیت بیشتری را در کسب و کار خود تجربه کنند.
همچنین، شرکتهایی که از خدمات CTA ها استفاده می کنند، می توانند از مزیت های دیگری نیز بهرهمند شوند. به عنوان مثال، با این که خدمات CTA ها اغلب معطلات مربوط به مالیات را به حداقل میرسانند، اما همچنان به افراد و شرکتها کمک میکنند تا به معادلات مالیاتی خود اطمینان داشته باشند. این بدان معنی است که با بهرهگیری از خدمات CTA ها، شما به جای درگیری با مسائل مالیاتی، می توانید به کسب و کار خود تمرکز کنید.
همچنین، شرکتهای CTA قابلیت ارائه خدمات در زمینه مالیات بینالمللی را نیز دارا هستند. این خدمات شامل مشاوره در زمینه قوانین مالیاتی و معاملات مالی، ارائه خدمات مالیاتی و تهیه اظهارنامه مالیاتی در کشورهای خارجی میشود. این مسائل مالیاتی پیچیدهای هستند که نیاز به دانش فنی و تخصصی دارند، بنابراین استفاده از خدمات CTA ها برای شرکتهایی که بازارهای بینالمللی را هدف قرار دادهاند، بسیار مفید است.
در نتیجه، شرکتهای معتمد مالیاتی به عنوان مشاوران مالیاتی ماهر، به افراد و شرکتها کمک میکنند تا بهبود کارایی مالیاتی خود را داشته باشند. با بهرهگیری از خدمات این شرکتها، شرکتها میتوانند به بهترین شکل ممکن از قوانین مالیاتی پیروی کرده و با به حداکثر رساندن بازده سرمایهگذاری، به موفقیت بیشتری در کسب و کار خود دست یابند.
با این حال، برای انتخاب یک شرکت مالیاتی معتمد، باید به چند نکته توجه کرد. اولاً، باید اطمینان حاصل کرد که شرکت انتخابی، مجوز لازم از مراجع مالیاتی مربوطه را دارد. همچنین، باید از تجربه و مهارت شرکت در زمینه مالیات اطمینان حاصل کرد. در نهایت، قیمت خدمات ارائه شده توسط شرکت نیز باید در راستای بازدهی سرمایهگذاری باشد.
به علاوه، باید توجه داشت که شرکت مالیاتی معتمد باید به صورت یک شریک واقعی برای شما عمل کند و در تمامی مسائل مالیاتی با شما همکاری کند، بنابراین باید از اعتماد به نفس و قابلیت ارتباط شرکت با شما اطمینان حاصل کرد.
در نهایت، میتوان گفت که استفاده از خدمات یک شرکت مالیاتی معتمد برای هر شرکتی، به عنوان یکی از مهمترین اصول کسب و کار به شمار میرود. این شرکتها با تجربه و دانش خود، به شما کمک میکنند تا بهبود کارایی مالیاتی خود را داشته باشید و با بهرهگیری از آنها، میتوانید به بهترین شکل ممکن از قوانین مالیاتی پیروی کنید و به موفقیت بیشتری در کسب و کار خود دست یابید.
این مقاله چقدر مفید بود؟
برای امتیازدهی، روی ستاره ها کلیک کن!
متوسط امتیاز / 5. تعداد امتیاز:
هنوز کسی امتیاز نداده! اولین نفر باش!